Skip to content

A reumás kovács és a Wim Hof Módszer története

A rengeteg fantasztikus Wim Hof Method (WHM) story közül még mindig az egyik kedvencem a kovács, Henk van den Bergh története. A reumája majdnem 30 évig nehezítette meg a mindennapjait. Néhány évvel ezelőtt már járni sem nagyon tudott és egy tejesdoboz kinyitása is nagy feladat volt a számára.

Henk-el többször is találkoztam és élőben hallottam a teljes történetet. Már az édesanyja is reumával küzdött és mindig óvta magát és fiát is a hidegtől. Henk számára szinte berögződés volt, hogy mindig a meleg környezetet keresse, a szauna és a jakuzzi használatában látott némi reményt, de az orvosi eredményei nem mutattak semmi jót. Mikor már tényleg úgy látszott, hogy semmi sem segít, barátja unszolására Henk elment Wim Hof-hoz egy 2 napos workshopra. Az első nap még a hideg közelébe sem ment és nagyon idegenkedett a gondolattól, hogy valaha is kipróbálja. Henk viszonylag közel lakott és az éjszakát sem akarta már ott tölteni. Viszont a vacsoránál jött a kihívás, hogy másnap mindenki 30 fekvőtámaszt fog csinálni. Ekkor már tényleg majdnem indult is haza, de Wim mondta neki, hogy ő nem 30 fekvőtámaszt fog csinálni, hanem 40-et. És tényleg, másnap egy 45 perces légzőgyakorlat után külön Wim-el, Henk mindenki szeme láttára 40 fekvőtámaszt csinált. Ez annyira meggyőzte, hogy aznap már a jégbe is belement és azóta gyakorolja a WHM-et. A történetnek azonban itt még nincs vége.

Henk azóta már kétszer megmászta Afrika legmagasabb hegyét a Kilimandzsárót (Uhuru csúcs 5895m) először 2014-ben rekordidő alatt 48 órán belül. Továbbá minden télen, különböző hideggel kapcsolatos sportrendezvényeken vesz részt, mint például biciklizés Izlandon. Továbbá a falujában is az ő kezdeményezésére, együtt mennek az emberek fürdőzni a közeli tóba a hideg beálltával.

Henk fontosnak tartja megemlíteni, hogy a Wim Hof Method-nak nagyon fontos szerepe van a felgyógyulásában, de a WHM mellett és annak következményeképpen rengeteg más dologra is odafigyel, mint például táplálkozás, jóga gyakorlatok és törekvés a tudatosság felé az élete minden területén. Ez a módszer csak megnyitja az utat a tudatosság felé és az úton mindenki ki tudja találni magának, hogy mit tud tenni az egészségéért.

Az alábbi YouTube videón egy Henk-kel készült interjút láthatsz.

Keresd a magyar feliratot a videóhoz.