Skip to content

A Wim Hof Módszerrel befolyásolni tudjuk az immunrendszerünket

Vim Hof magyar Varga Zsolt

Ezt a cikket 2019 februárjában írtam és a régi webhelyemen volt jó ideig feltöltve. A dolog iróniája az az, hogy én több évig ezt (az immunrendszerem befolyásolását) tartottam a szuper-erőmnek, amit a WHM gyakorlásának köszönhettem. De bármennyire lelkesen is meséltem a gyógyulásom és általános egészségem javulását, ez sajnos csak keveseket érdekelt. Ezért is kezdtem el később a futással kapcsolatos próbatételeimet, mert reméltem, hogy légalább azzal felkeltem valakinek az érdeklődését. Belegondolva nagyon érdekes volt azt látni, hogy a “világ” a nagyobb, mérhető teljesítményt többre értékeli, mint az általános jó közérzetet és az egészségmegőrzést. A 2020-as események viszont mégjobban megerősítik azt amit már régóta tudunk és mondogatunk is “Ha egészség van, minden van” -már csak tennünk kellene érte. 

Eredeti cikk:
A Wim Hof Módszer (WHM) nem dogmatikus, Wim Hof maga pedig egy vicces és kedves figura, ezért sokakat vonz a módszer kipróbálása. Jégfürdőzés kádban, tóban, tengerben, folyóban és hegymászás rövidnadrágban, valamint olyan emberfeletti rekordok amelyeket nem is vagyunk képesek felfogni. Ezek az első képek és videók amivel találkozik az átlagos internetet böngésző polgár. Néhányan vagánynak tartják és egyből indulnak csobbanni, fagy esetén léket vágni és már készülhetnek is a képek. Mások viszont a hideggel való érintkezés gondolatától is rosszul lesznek és gondokodás nélkül továbbkattintanak.

Ebbe a második kategóriába tartoztam én is amikor 2013-ban először láttam Wim Hof-ot egy jéggel teli dobozva zárva. Katt és kész, egy kattintás és további két telet szenvedtem át betegen csak azért mert elriasztott a jégkockák látványa.

Viszont van egy harmadik kategória is. Azok csoportja akik, rászánták az időt, hogy meghallgassák, elolvassák és ki is próbálják a módszert, akár otthoni környezetben is. 2015-ben én is átkerültem ebbe a kategóriába és felfigyeltem egy nagyon jelentős részletre:
 A Wim Hof Módszerrel befolyásolni tudjuk az immunrendszerünket!

A mutatványok ideje lejárt.

Wim Hof már elég figyelmet és hírnevet szerzett ahhoz, hogy igazi küldetésének tudjon élni.

A küldetés már nem a rekordokról szól, hanem az elkerülhető emberi szenvedés kiiktatásáról, az egészségünkről való önrendelkezés visszanyeréséről. Több mint 30 évig én sem voltam tisztában azzal, hogy mit is jelenthet ez az önrendelkezés. Abban a hitben éltem, hogy egyszerűen gyenge az immunrendszerem és szinte esélytelen, hogy én ezen valaha ténylegesen változtatni tudjak. Hogyan is hihettem volna mást? Hiszen néhány éve még a holland kutatóorvosok is kételedtek amikor Wim Hof azt állította, hogy képesek vagyunk befolyásolni az immunrendszerünket. Szerencsére Wim rekordjai elég meggyőzőek voltak ahhoz, hogy a kutatók is belemenjenek egy komolyabb tanulmány lefolytatásába.

Több mint egy évig vizsgálták Wim-et a hollandiai Nijmegenben, a Szent Radboud Egyetemi Orvosi Központban. Az eredmények figyelemre méltóak voltak, mert tényleg különleges dolgokra képes. Megállapították, hogy valamilyen módon befolyásolni tudja az immunrendszere reakcióját. De mivel, még mindig csak egyetlen teszt alanyként Wim Hof-ot vizsgálták, egy kérdés továbbra is nyitott volt:

Egy orvosi csoda ő, vagy mégsem?

A tényleges tudományos hitelességhez egy 12 fős csoportot képzett ki Wim. A 12 önkéntes, mind egészséges fiatal férfi egy négy napos tréningen vett részt Lengyelországban, hogy megtanulják a Wim által évek óta gyakorolt technikákat. Kontrollcsoportként pedig egy másik 12 főből álló társaság szolgált, akik semmiféle kiképzést nem kaptak. A kutatás során a 24 fiatalba halott E. coli baktérium endotoxinját injekciózták. Egy átlagos embernek 3 óra hosszán keresztül is tünetei lehetnek mint láz, hasmenés, hasi fájdalom, fejfájás stb. A kiképzésben részt vett csoport tagjai alkalmazták a tanultakat és Wim-hez hasonlóan csak enyhe tüneteik voltak. Viszont a kontrollcsoport, a fiúk akiket nem képezett ki Wim Hof, nagyon betegnek érezték magukat.

A kísérleti csoport és a kontrollcsoport vérmintája összehasonlításra került a laboratóriumban és az eredmény nagyon figyelemre méltó!

A legfontosabb konklúzió: az az, hogy most (a világon) először világosan és megdönthetetlenül bebizonyításra került, hogy az ember valóban képes önkéntesen befolyásolni az autonóm idegrendszerét és az által az immunrendszerét.

Mindezidáig a tudományos könyvek azt írják, hogy ez lehetetlen.

Viszont ez a lehetőség mindenki számára elérhető.

Mert ahogy Wim azt mondani szokta: -“Sokkal többre vagyunk képesek, mint azt gondolnánk!”

 

Az alábbi YouTube videókból többet is megtudhatsz.

Keresd a magyar feliratot a videóhoz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *