Varga Zsolt

Bevezetés

Kedves Látogató!

Üdvözöllek az oldalamon. Varga Zsolt János vagyok.

Eredeti végzettségem Gazdasági Agrármérnök és Vidékfejlesztő szociológus. Ez annyit jelent, hogy 10 évet tanultam magyar és holland egyetemeken arról, hogy hogyan működnek a rendszereink, amikkel az élelmiszerünket termeljük és környezetünket gondozzuk. Valamint, hogy milyen hatással (rengeteg negatív) vannak ránk ezek a vívmányok.  A szociológiai tanulmányaim során az egyik leggyakrabban felbukkanó fogalom az elidegenedés volt. Az elidegenedés a természettől, az évszakoktól, a környezetünktől nagyon sok esetben egymástól és magunktól is.  De előfordul az is, hogy valaki a termelésben annyira egy dologra (és persze annak üzleti rentabilitására) koncentrál, hogy nem is veszi észre annak esetleges környezetre vagy egészségre (akár a saját egészségére is) káros hatásait. Félig-meddig vidéki környezetben felnőtt, alföldi gyerekként a világ nagy problémáira nagyon egyszerű megoldásokat tudnék kínálni: menj ki a szabadba (D-vitamin, friss levegő), kapálj 😉, kertészkedj, áss kertet, barkácsolj (mozgás), legalább az élelmiszered egy részét termeld meg (egészséges táplálkozás) azzal is rengeteget tanulhatsz a világról.

Ja, hogy ezeket nem KÉNYELMES csinálni, vagy nincs rá időd?

És van időd éveket pazarolni fáradtságra, vagy az orvoshoz járni? Vagy esetleg 10-20 vagy 30 évet eldobni az életedből egyben, csak mert MOST nincs időd? Vagy mert nem kényelmes?
Minél hosszabb az élelmiszer ellátási lánc annál több lehetőség van manipulációra, hibára, elidegenedésre és a végén olcsónak hitt tömegtermék rengeteg rejtett költséggel kerül a tányérodba majd a testedbe.  És minél jobban szeretnél kiszolgálva lenni a “rendszer” által annál jobban kiszolgáltatott is leszel annak. A kényelemhez való ragszkodás pedig gyengévé tesz. 

Ha tényleg akarunk tenni egy egészségesebb és szebb világért, akkor nem egyszerűbb lenne a fent említett, pofon egyszerű, nagyanyáinknak még alap dolgokat gyakorolni a kiszervezés helyett, persze úgy, hogy közben jól érezzük magunkat?

Ez a kérdés foglalkoztatott nagyon sokáig és foglalkoztat ma is. Ezért ültem ismét “iskolapadba” 2013-ban a Wageningeni Egyetem hallgatójaként és ezzel egy időben ugrottam fejest a személyiségfejlesztés világába.  Aztán 2015-ben hallottam egy Podcast-ot amin Wim Hof Az Iceman/Jégember volt és a fenti kérdés szinte bagatelizálódott. Ha megnézzük, hogy az emberek nagy része a saját légzésétől is elidegenedet, akkor hogyan várhatjuk el, hogy akár egyszerű módszerekkel is majd valamit tenni fognak az egészségükért?

Mi tagadás, én sem voltam addig tisztában azzal, hogy tudatos légzésgyakorlatokkal mekkora hatással tudok lenni egészségemre, hangulatomra és a teljesítményemre.

2015 óta az egészségről alkotott filozófiám nagyban kiegészült a Wim Hof filozófiájával és 2017-18-ban WHM oktatói kurzust is elvégeztem. Az említett tanulmányi éveim főleg azért húzódtak el, mert biztos akartam lenni abban, hogy legalább valamennyire hasznos legyen az a dolog, amivel felnőtt éveim munkásságát töltöm majd el. Arra mindenesetre elég volt, hogy átlássam azt, hogy a mai modern társadalom problémái több évszázados tudatos programozás, részben pedig a nemtörődömség eredményei. 
Nem akarok senkit sem hibáztatni, mert nem látom ennek a helyzetnek az esetleges nyerteseit sem.

A kérdés, amivel érdemes foglalkoznunk az az, hogy mit is tudnánk tenni annak érdekében, hogy az elidegenedésből visszataláljunk magunkhoz, az egészségünkhöz, egymáshoz, a természethez és annak kifinomult rendszereinek megértéséhez? Vagy röviden az ÉLET megértéséhez?

A fennkölt szavakkal való játszadozás helyett Wim erre azt szokta mondani:

 „JUST BREATH MOTHERFUCKER” avagy „LÉLEGEZZ TE ANYASZOMORÍTÓ” 😊

Mert igen, a megoldás az igenis pofon egyszerű: Tudatos légzés, újra megismerni a természet elemeit (pl: hideg ja, közben még azt is megszerettem), túrd a földet, fuss, járj időnként mezítláb, tölts időt a szabadban, járd az erdőket, mezőket, főzz együtt a családdal, ültess fákat. Ezekből az élményekből sokkal többet fogsz tanulni magadról és a világról mint az iskolák padjaiban vagy az internetes oldalak vagy TV csatornák többségén.

Zsolt és a Wim Hof Módszer

Mint a WHM gyakorlója:

– Egy betegeskedő gyerekből majd fiatal felnőttből azzá váltam, aki szinte soha nem lesz beteg, vagy talán egy kicsit legyengül, amikor már mindenki beteg

– Télen is tudok futni, még fagyos időben is. Így a futás a hobbimmá vált. (ez előzőleg lehetetlen volt)

– Az utóbbi években heti többször 10-20 km-t futok pusztán kedvtelésből

– Sokkal jobban megismertem a testem és a tudatom

– Napról napra jobban értékelem a természet szépségeit

– Minden évszakban jól érzem magam

Néhány hobbi futással kapcsolatos élmény (mert ez mérhető):
– 2019. áprilisától egy évig minden hónapban futottam egy nem hivatalos maratont, hogy próbára tegyem a kitartásomat.

– Közben 2019 december 25-től teljesítettem egy 30 napos kihívást napi 20 km-t teljesítve.

– 2020 január 25-én futottam első hivatalos maratonomat.  

– A 2020 áprilisi maratonom egy dupla maraton volt 84,4 km

– Májusban futottam egy David Goggins féle 4x4x48- as kihívást
   (48 óráig 4 óránként 4 mérföld) 

– Majd június elején egy 3 maraton 3 nap alatti kihívás teljesítsével zártam az eddigi futással kapcsolatos próbatételeimet

Mint WHM oktató

Azóta, hogy 2018 januárjában oktató lettem, a saját workshop-ok szervezésén kívül lehetőségem volt több alkalommal a Wim által szervezett rendezvényeken is közreműködni.
A hollandiai Wim Hof központban 2018 szeptemberétől rendszeresen, a 2019-es amszterdami WHM rendezvényen (500 résztvevővel), a 2019-es nyári spanyolországi, valamint a 2020 év eleji lenygelországi téli 100-100 résztvevős túrákon is segédkeztem.

A 2020-21-es limitált, -Hétvége Wimmel elnevezésű rendezvényeken legtöbbször egyedüli segítőjeként és koordinátorként  támogattam Wim-et, az ezúttal kisebb csoportok (kb. 30 fős) egész hétvégén át tartó foglalkozásain. 2021-ben a hétvégéi tréningeken túl a két egy hetes nyári tréningen Spanyolországban koordinátorként és oktatóként is részt vettem. Ezzel már jóval 20 fölé nőtt azoknak a tréningeknek elvonulásoknak a száma melyeken koordinátorként vagy asszisztensként részt vettem és a résztvevőknek életre szóló élményéhez járultam hozzá. 

Ezek a tapasztalatok már nem csak az oktatói, hanem a facilitátori képességeimet is jóval megasabb szintre emelték.    

Online pedig 2018 decemberétől a Wim Hof Method Hungary Facebook csoport alapítójaként támogatom a hazai Hoffereket 😊, valamint a legfontosabb videóanyagokhoz feliratot készítettem. 

 

A Wim Hof Módszeren túl

A Wim Hof közelében töltött idő alatt tudatosan koncentráltam arra, hogy ne essek az elvakult követő szerepébe. 
Mivel Wim története nagyon magával ragadó, sokakkal előfordul, hogy egészében átveszik a módszert és ‘végállomásnak’ tekintik. 
Viszont én úgy látom, hogy a Wim Hof Módszer megnyit egy kaput.  Egy kaput, egy olyan irányba amerre érdemes felfedezésre indulni.  Mindenképpen nagyon jó belépő, egy nagyon jó kezdőpont és nagyon sokaknak évekig eltartó gyakorlatot, kisérletezési lehetőséget biztosit további keresés nélkül is.  Ugyanakkor egy nagyon jó kezdőpont a különböző légzés technikák világának a felfedezéséhez és a hideggel való megismerkedéshez is. Ezeknek a technikáknak persze több ezer éves múltja van és nagyon hatásosak is, viszont elsajátitásuk és napi alkalmazásuk nehézkes lehet. A jobb és tapasztalaton alapuló megértés érdekében én időről időre elmélyedtem a prana yama, tummo, Buteyko és Oxigen Advantage gyakorlatok tanulmányozásában, hideg vizes úszás, hosszútáv futás világában , valamint több csendes meditációs elvonuláson is részt vettem. 
A testi és tudati gyakorlatok fontossága mellett nem tudok eltekinteni az egészséges táplálkozás és a természetközeli életmód fontosságától sem. 
Nagy rajongója vagyok az alternatív/tudatos(abb) ‘grassroot vagyis alulról tejeszkedő kezdeményezéseknek és életformáknak.
Ezek közé tartoznak a Vanlife, Tinyhouse, Permakultúra, Ökofalvak, regeneratív gazdálkodas, Earthship és egyéb önellátással és tudatosabb fogyasztással foglalkozó kezdeményezések.  

Sok sikert a gyakorláshoz és a TERMÉSZETED megtalálásához!

Remélem ez az oldal és a YouTube csatorna nagy segítségedre lesz ebben!

Üdv

Zsolt